14 december 2007

Sinterklaas in Noorwegen

Ja...jullie lezen het goed, sint kwam zelfs dit jaar helemaal naar Noorwegen, 5 december ging hij niet redden, maar 11 december kwam hij toch echt ons bezoeken. We hadden van Ferry en Marijke een grote sint-verrassingsdoos gekregen toen ze ons gingen verhuizen en dat was echt super !! De doos zat vol met pepernoten, chocoletters, schuimpjes, tekeningen en slingers en zelfs sint kadopapier. De kinderen van ons hadden al de sinterklaaskadootjes eerder gekregen, omdat we sinterklaasavond met allemaal Nederlanders vieren die Noorse partners hebben en die geven de kinderen met kerst kado's. Wij hebben het dit jaar maar verdeelt, een beetje met Sint en wat meer met kerst...van opa en oma van Asselt hebben Sanne & Florian allebij een mooie slee gekregen, Sanne een roze en Florian een rode waarin we hem vast kunnen maken.......dus als er niet snel sneeuw komt...dan zoeken we de sneeuw wel op !!

We hadden dus een gezellig Nederlands sinterklaasavondje bij ons thuis. Samen met Arjan & Elin Derks, Zefanja & Christian Sandersen en hun kinderen en Karel & Wenche Boek en hun zoontje Adriaan en Marieke Buis. Arjan had schuimpjes meegenomen uit Nederland, maar die waren niet besteed aan onze Noorse gasten, veel te zoet. Gelukkig gingen de chocoladeletters en pepernoten er wel in !!
Ook kwam Sinterklaas nog even langs, z'n kleding was niet helemaal meer wat het moest zijn, maar hij had er natuurlijk ook al een lange reis opzitten....ook had hij 2 blanke pietjes meegenomen. De kinderen hebben samen gesjoeld, dat kennen ze hier niet in Noorwegen. Het was weer een supergezellig feestje en de kinderen hebben genoten !!

De volgende dag werd het zoontje van Karel 1 jaar, Sanne en ik zijn samen op z'n verjaardag geweest. Het is wel heel erg leuk dat hier nog een aantal Nederlanders bij ons in de buurt wonen, mede door hun leren we weer nieuwe mensen hier in Noorwegen kennen en krijgen we hopelijk de Noorse gewoontens snel onder de knie, want die zijn toch soms wel heel anders dan bij ons in Nederland en aangezien we ons hier snel aan willen passen, is het geweldig dat we zulke vrienden hier hebben.
Vooral het eten is hier anders dan bij ons in Nederland. Ik had jus meegenomen uit Nederland, maar die was op deze week. Ik heb verschillende supermarkten doorgezocht....maar geen jus. Blijkt dat ze hier vaak sausen gebruiken ipv jus. Ook zijn ze hier gewend veel en dan vooral ook echt veel taarten/broodjes/koeken te bakken. Ik moet denk ik maar bij iemand op cursus...want ik vind het al een hele toer om gewoon eten klaar te maken, laat staan om te bakken, ik heb niet eens een mixer en ander gereedschap om te kunnen bakken in mijn keuken staan.....maar goed, dat komt het komende jaar vast wel goed.
De auto is gerepareerd en het was gelukkig veeeel goedkoper dan dat ze in eerste instantie dachten...de koppakking was niet stuk, maar de thermosstaat (? volgens mij...moet ik WJ toch nog navragen...) Dus dat betekend dat we nu 2 auto's hebben...heerlijk !! Kan ik overdag eens lekker shoppen met Florian en Sanne met de auto naar school brengen.

Wij gaan genieten van ons weekendje hier....het is heerlijk koud, een graad of -8 overdag en een strak blauwe lucht. Alles is bedekt met een klein laagje witte sneeuw, het ziet er prachtig uit !!
Groeten uit het mooie Noorwegen !!

1 opmerking:

nancy zei

Hallo daar,

Wat leuk dat jullie toch nog sinterklaas hebben gevierd.
Ik dacht dat de noren van die zoetekauwen waren. De taarten zijn toch ook voor het grootste gedeelte zoet?
Ik zie dat ze aan het sjoelen zijn.
Deden wij vroeger ook altijd thuis met sinterklaas.
Koud hoor bij jullie maar daar kun je je naar kleden toch?
Ideaal dat jullie nu 2 auto's hebben. Je hebt hem daar echt nodig of niet?
Ja dat eten zal wel wennen zijn.
Jullie zitten er nu een maand of 2 en is het was jullie er van hadden voorgesteld? Hoe vinden de kinderen het?

Groetjes Johannes,Nancy,Denice ,Thirza
www.noorsavontuur.punt.nl