28 november 2010

Julebord en nog veel meer...Julebord is een feest, een gezelschap of een restaurantbezoek in de tijd voor kerst in december of eind november. Er wordt traditioneel eten en alcohol geserveerd, vaak in vorm van een buffet. Julebord wordt vaak georganiseerd vanuit je firma of organistatie waar je aangesteld bent of lid van bent. Wikipedia.

Dit is 1 van de vele tradities die Noorwegen rijk is rond de kerstperiode. Julebord....en die heb ik ook weer gehad afgelopen weekend met mijn werk. Dit jaar gingen wij naar Lyngørporten, een plaatsje hier anderhalf uur vandaan. Het lag prachtig aan de kust en het bestond uit een restaurant met allemaal huisjes erom heen die verdeeld waren in hotelkamers, echt prachtig !!


 
Eerst hadden we een buffet met overheerlijk eten, o.a.  lutefisk, ribbe en pinnekjøt, typisch noors eten voor rond de kerst, maar daar wordt ik niet echt blij van, dus ik heb het gehouden bij de andere hapjes die klaar stonden. Daarna was er life muziek en konden we gezellig op banken rond een openhaard zitten. Het was een supergezellige avond samen met mijn collega's. Na een korte nacht hadden we de volgende dag een ontbijt en vertrokken we weer richting huis. Een leuke gewoonte !!


Voorbeeld van een julekalender, voor elke dag een kado in de sok.

Verder zijn de noren weer aardig in de "kerststress".....het huis moet van onder tot boven gesopt worden, de gordijnen moeten verwisseld worden en het huis moet omgetoverd worden in een kersthuis. Een julekalender moet er gemaakt worden voor de kids, elke dag in desember mogen ze een klein kadootje uitpakken tot 1e kerstdag. Heel veel verschillende soorten koekjes moeten gebakken worden en niet te vergeten...er moeten bergen kado's gekocht worden, voor tantes, ooms, neefjes, nichtjes, buren en vrienden, te gek om los te lopen !!

moderne julekalender

Wij doen nog maar niet mee aan al die gekte en houden ons bij het kopen van wat leuke kado's voor Sanne en Florian en natuurlijk het versieren van ons huis tot een gezellig kersthuis. We vieren kerst i.p.v. sinterklaas en we gaan waarschijnlijk ergens een huisje huren voor een paar dagen rond de kerst in de buurt van een skipiste en verder gaan we genieten van elkaar en dat we allemaal lekker vrij zijn.....heel wat relaxter dan de noren en zonder kerst stress !! Maar verder is de sfeer hier in Norge wel heel erg gezellig in december en daar genieten we natuurlijk van mee....


Vandaag is er weer wat sneeuw gevallen, waarschijnlijk nog niet zoveel dat het echt blijft liggen, maar alles ziet er weer prachtig wit uit. Wij gaan hier genieten van de maand december met z'n vieren !!

Geen opmerkingen: